Daisy Vervloet -  Analist

Daisy Vervloet - Analist


 

 

 

Predictief onderhoud van machines is één van de betere manieren om uw machinepark zo kostenefficiënt mogelijk in topconditie te houden. Naast trillings-, ultrasoon-, en infraroodmetingen zijn ook MCA-metingen een belangrijke, maar minder gekende, techniek voor predictief onderhoud.

Wat is MCA? 

MCA staat voor ‘Motor Circuit Analysis’ en is een predictieve onderhoudstechniek die nog veel te weinig wordt toegepast. Dankzij een MCA-meting wordt naast de mechanische fouten ook de elektrische staat van de motor of machine nagekeken. Zo controleert men of de isolatie, het elektrische circuit, de ‘air gap’, de rotor, stator, rotor baren en ringen van de motor nog functioneren zoals het hoort. 

Een MCA-meting wordt uitgevoerd met een toestel van PdMA uitgerust met de MCE Gold-software, kort voor ‘Motor Circuit Evaluation’. Dit toestel meldt wanneer er een elektrisch mankement is en helpt in de zoektocht naar het probleem. De meetresultaten worden nadien in een overzichtelijk rapport gegoten. 

Online- en offlinemetingen

Een PdMA-toestel laat het toe om twee verschillende metingen uit te voeren: online en offline. Het heeft niets te maken met de status van het internet, maar alles met het aan- of uitstaan van de machine. 

Bij een onlinemeting, een meting waarbij de machine draait, kunnen fouten zoals uitlijnfouten, riem- en lagerschade gedetecteerd worden. 

Wanneer de machine afgekoppeld is, en dus spanningsloos, kan een offlinemeting uitgevoerd worden.  Offlinemetingen kunnen op verschillende plaatsen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de schakelruimte waar de aansluitingen van de motor zich bevinden of de klemmenkast op de motor zelf. Tijdens een offlinemeting worden 4 dingen gecontroleerd: AC Standard, PI: Polarization test / DA: Dielectric Absorption, Step Voltage en RIC: Rotor Influence check. 

Heeft mijn machinepark er behoefte aan? 

Een MCA-meting, in tegenstelling tot andere methodieken van het offlinetesten van machines en motoren, toont dat er tijdens een MCA-test op de meeste factoren wordt gecontroleerd. 

Bij Fyraco Solutions maakt een MCA-meting integraal deel uit van een Proactief Onderhoud- en Faalpreventieprogramma. Het uitvoeren ervan op periodieke basis zorgt voor een verhoging in betrouwbaarheid, beschikbaarheid én veiligheid van uw machinepark. Wat dan weer kostenbesparend is en de winstgevendheid van uw bedrijf verhoogt! Dus ja, ook uw machinepark heeft baat bij een MCA-meting!

Van 25 tot en met 27 oktober volg ik nog een extra opleiding specifiek voor MCA-metingen! Wij, machinedokters bij Fyraco Solutions, perfectioneren regelmatig onze technieken om u en uw machinepark nog beter van dienst te zijn. Door deze bijkomende opleiding kan ik me nog meer specialiseren!

Fyraco MCA-meting.jpg

Meer weten over MCA-metingen?