Het aantal vrouwen in de technische sector, of STEM-sector (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is niet dik bezaaid, ondanks de stijgende vraag naar hoogopgeleide technische profielen. Wij bij Fyraco Solutions, uw partner in predictief onderhoud van machineparken, zijn dan ook trots dat er met Jelse en Daisy twee vrouwen werken in ons vijfkoppig team van machinedokters. “Ik denk dat we als vrouw soms iets meer oog voor detail hebben.”


Vrouwen in de technische sector

Waarom kozen jullie voor een technische richting? 

Jelse (CBM Expert): Ik koos voor een technische opleiding omdat ik hier als klein meisje al gefascineerd door was. Toen ik een jaar of zeven was, timmerden mijn broer en ik huisjes in elkaar en soldeerden we figuurtjes bij mijn grootvader. Ook mijn papa was altijd bezig met allerlei klusjes en we stonden altijd klaar om hem te helpen. 

Later groeide mijn fascinatie voor elektriciteit. Ik vroeg me bijvoorbeeld af hoe een lamp kon branden en vanwaar die elektriciteit kwam. Het is dus niet verrassend dat ik uiteindelijk voor een technische richting koos.

Daisy (CBM Analyst): Ik ben altijd graag bezig geweest en wist al snel dat een zittend beroep niets voor mij zou zijn. Daarnaast vond ik het ook boeiend om te zien hoe dingen werken en om uit te zoeken hoe en waarom ze konden werken. In dat proces is het elektrische gedeelte altijd een grote onbekende. Dat is waarom ik heb gekozen voor een technische richting.

Waar hebben jullie je opleiding gevolgd? 

Daisy: In het zesde leerjaar bezochten we met de klas het VTI in Lier, een technische school. Ik heb er heel mijn middelbaar doorgebracht. Tijdens die opleiding besefte ik dat elektriciteit ook vaak een mechanische kant heeft en dat boeide me enorm. In mijn hogere studies koos ik daarom voor Elektromechanica met afstudeerrichting ‘Onderhoud’.

Jelse: Ook ik begon aan het VTI in Lier aan de opleiding Elektrische Installatie Technieken. Daarna koos ik voor de opleiding Onderhoudstechnieken aan de Plantijn Hogeschool in Boom wat geen evidente keuze was. Maar na een jaar hard blokken was ik helemaal geboeid door het mechanische luik. Ik kreeg ook een vak ‘Predictief Onderhoud’ en dankzij de gepassioneerde leerkracht werd mijn interesse voor trillingsmetingen gewekt.

Hoe reageerde jullie omgeving toen je voor een technische richting koos? 

Jelse: Voor mijn ouders speelde het geen rol, ik heb nooit echt de mainstream gevolgd. Ik had andere interesses dan de meisjes in mijn klas en dat resulteerde in een heel andere studiekeuze dan mijn vriendinnen.

Daisy: Ook bij mij heeft er niemand raar opgekeken, mijn mama zei dat ik moest doen wat ik graag wilde doen. En dat heb ik dan ook gedaan.

Zaten er nog andere meisjes in jullie opleiding? 

Daisy: Ik heb nooit met andere meisjes in de klas gezeten, wat best wel opvallend is. Tijdens het middelbaar zaten er nog tien andere meisjes op mijn school, maar allemaal in een andere richting. In het hoger deed nog één meisje dezelfde richting, maar die koos uiteindelijk voor een andere afstudeerrichting.

Jelse: Net als Daisy zaten er op mijn school wel een paar andere meisjes, maar die zaten een jaar hoger of lager. 


Ik denk dat we als vrouwen soms iets meer oog voor detail hebben.
— Daisy, CBM Analyst
Daisy+kopie.png

Vooroordelen in STEM

Hoe is het om te werken als vrouw in de technische sector?

Daisy: Ik heb altijd met mannen samengewerkt, dus ik zou niet weten of het anders is in andere sectoren. Ik denk wel dat we als vrouwen soms net iets meer oog voor detail hebben. (lacht)

Jelse: Over het algemeen wordt er altijd heel goed gereageerd wanneer ik binnenkom, al moet je je als vrouw soms wel dubbel en dik bewijzen tegenover de mannen. Soms is het als vrouw ook wel makkelijker, omdat er altijd mannen klaarstaan om je te helpen. Al moeten ze daar niet in overdrijven en meteen alles uit onze handen nemen.

Wat zou je jonge meisjes willen meegeven als ze twijfelen over een technische richting?

Jelse: Dat een technische job niet altijd het zware, harde labeur is. Wij zijn meer bezig met contact met de klanten en het controleren van de machines. Een job in de technische sector kan veel meer zijn dan fysiek werk. 

Daisy: Daar sluit ik me bij aan. Je moet wel graag met je handen werken, want er komt gesleutel aan te pas. Maar het is veel meer een combinatie van zowel theorie als praktijk, dus als ze houden van die afwisseling is een technische richting een absolute aanrader.

Een job in de technische sector kan veel meer zijn dan fysiek werk.
— Jelse, CBM Expert
Jelse+kopie.png

Een job in Predictief Onderhoud

Hoe zijn jullie bij Fyraco Solutions terecht gekomen? 

Jelse: Omdat ik zo geïnteresseerd was geraakt in trillingsmetingen tijdens mijn opleiding, ging ik op zoek naar een plek om al wat ervaring op te doen tijdens de vakanties. Nadien ben ik via ex-collega's bij Fyraco Solutions terecht gekomen. Ik heb intussen al heel veel van mijn collega’s geleerd en ben ervan overtuigd dat ik nog heel veel zal leren. 

Daisy: Ik heb mijn stage bij Fyraco gedaan omdat ik het predictieve luik van onderhoud interessant vind. Door de technieken die we gebruiken, komen we dingen te weten die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Het geeft veel voldoening om zo de mensen en bedrijven verder te kunnen helpen en hen meer zekerheid te geven.Hoe ziet een dag bij Fyraco eruit?

Daisy: Geen enkele dag is hetzelfde en dat is leuk meegenomen. Elke dag een andere rit, andere mensen, andere problemen. Door die afwisseling ben je aandachtiger en dreig je niet vast te roesten in dezelfde patronen. Meestal begint de dag met het overlopen van het rapport van de maand ervoor, waar er actie ondernomen werd en wat er de komende weken ingepland staat. Dan laden we de nieuwe route in en voeren we alle metingen uit. Nadien wordt het rapport opgemaakt van alle metingen en visueel vastgestelde opmerkingen. Dat rapport wordt de week na een controle verstuurd.

Jelse: Zoals Daisy al zei is geen enkele dag hetzelfde. Soms gebeurt het bijvoorbeeld dat er op de metingen niets te zien is, dat is uiteraard goed nieuws voor onze klanten. Soms is er wel een probleem en dan begint de analyse om te gaan ontcijferen waar het probleem zich voordoet en hoe ernstig het is. Dan kan het nodig zijn om bijkomende metingen uit te voeren voor een betere rapportage en kunnen we onze klanten adviseren in wat ze kunnen doen om het probleem op te lossen voor een machine beschadigd raakt of, erger nog, uitvalt.