tim kopie.png
 

Als bedrijfsleider van Fyraco Solutions is Tim De Block dagdagelijks bezig met het opvolgen van nieuwe trends en ontwikkelingen in de wereld van predictief onderhoud van machines. Vandaag vertelt hij graag meer over trillingsmetingen, de theoretische kennis versus de praktijk.

Opleiding vibratie-analyse

Tim is al 20 jaar machinedokter. Hij weet hoe belangrijk de theoretische kennis van analisten over trillingsmetingen is. Maar hoe ver spring je met die theoretische bagage?

“Het is belangrijk om als analist een diploma in een vakgebied te behalen”, zegt Tim De Block. “Daarmee toon je aan de theorie van een bepaald onderwerp te beheersen, in dit geval trillingsmetingen. Bij verschillende opleidingscentra zoals bijvoorbeeld Mobius kan je het Categorie I- en Categorie II-diploma in vibratie-analyses behalen. Maar is het behalen van dat diploma voldoende om als specialist goede aanbevelingen te doen omtrent wat, hoe en wanneer een motor, pomp of andere machine moet vervangen worden?”

Praktijk

Kan je beoordelen hoe lang een lager nog kan draaien omdat je een diploma hebt?
— Tim De Block
chad-kirchoff-202730-unsplash.jpg

Voor zo correct mogelijke conclusies over uw machinepark blijkt de praktische kennis doorslaggevend.

“Kan je na het behalen van je diploma beoordelen hoe lang een lager nog kan draaien? Dat is de eerste vraag die een klant je stelt als je lagerschade meldt’, zegt Tim De Block. “Kan je beoordelen hoeveel energie uitgedrukt in g een lager mag of kan hebben? Ik denk het niet. Hiervoor heb je praktijkkennis nodig. Bij het opzetten van lange-termijnprogramma’s voor predictief onderhoud is het belangrijk dat de betreffende analist dergelijke zaken weet te beoordelen.”

“Wat is een normale g waarde van een lager? Hoe maak ik de juiste instellingen in de database? Waar moet ik op letten? Waar moet ik rekening mee houden? Allemaal vragen waar theorieboeken geen antwoord op geven.”

Hands-on

Je leert bij Fyraco hoe je databases moet aanmaken
— Tim De Block

In de theorieboeken wordt meestal over de klassieke machines, motoren en pompen gesproken. Bij Fyraco gaan ze veel verder.

“Bij ons worden medewerkers voort opgeleid, op een hands-on manier”, zegt Tim De Block. “We leren aan hoe je databases moet aanmaken; ook machinespecifieke instellingen (pompen, tandwielkasten, blowers, vloeistofkoppelingen...) worden uitgelegd maar ook waarom we net die instellingen gebruiken en niet de algemene uit de theorieboeken. Cijfers, amplitudes en frequenties beoordelen en interpreteren, daar komt ervaring en machinekennis bij kijken.” En die vind je bij de machinedokters van Fyraco.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele blog.