Predictief Onderhoud-specialist Fyraco Solutions gaat samenwerking aan met Belgisch vlaggenschip Soudal

De machinedokters van Fyraco Solutions tellen er sinds deze maand een nieuwe klant bij. Fyraco Solutions zal bij het internationale familiebedrijf Soudal een predictief onderhoudsprogramma opstarten waarbij ze op periodieke basis trillingsmetingen zullen uitvoeren in de siliconenproductie-eenheid van Soudal in Turnhout. Persluchtlekdetectie is een 2de aspect van deze kersverse samenwerking, die op lange termijn gunstige effecten zal hebben op de productie- en onderhoudskosten. 

Predictive Maintenance (PdM), ook wel predictief onderhoud genoemd, houdt in dat de conditie van roterende machines in detail en op regelmatige basis wordt gecontroleerd om te voorkomen dat deze onverwachts stil vallen. In tegenstelling tot curatief onderhoud, waar een defect aangepakt wordt wanneer het zich voordoet, staat PdM voor een proactieve aanpak. Een groot verschil met preventief onderhoud is dat machines niet worden stilgelegd voor controles, maar dat ze in bedrijf blijven tijdens de metingen en controles. Op deze manier streeft Fyraco Solutions naar een minimale impact op de productie. 

Fyraco Solutions zal binnenkort bij Soudal een dergelijk onderhoudsprogramma op basis van trillingsmetingen opstarten in de siliconenproductie-eenheid in Turnhout. Deze fabriek telt een aantal roterende machines, waaronder pompen, mengers en andere aandrijvingen… Dankzij verregaande metingen ter plaatse, kan Fyraco Solutions de meest potentiële defecten opsporen en zo de conditie van het grootste deel van het machinepark onder controle houden. Hierbij zullen het patroon en de grootte van de trillingen in verschillende frequentiegebieden worden gemeten om zoveel mogelijk defecten te ontdekken, waaronder onbalans, losheid, tandwiel- en riemproblemen, lagerschade, smeerproblemen, … 

Tim De Block, Managing Director van Fyraco Solutions: “We zijn zeer fier op deze 100% Belgische samenwerking met Soudal. Op basis van meetbare resultaten geven we onafhankelijk en functioneel advies, en stellen we concrete actiepunten voor om de machines te herstellen of bij te sturen voordat de toestellen - én de productie - volledig stilvallen. Want ook wij geloven: voorkomen is beter dan genezen. Dat is predictief onderhoud, een revolutionaire aanpak van machineonderhoud.” 

Fyraco Solutions zal ook aan persluchtlekdetectie doen bij Soudal. In haar siliconenproductie-eenheid, maakt Soudal immers gebruik van perslucht om haar verpakkingen te vullen. Bij deze relatief dure vorm van energie gaat dikwijls 20 tot 30% verloren via lekken in de leidingen en koppelingen van het netwerk. Het opsporen, rapporteren en dichten van persluchtlekken is één van de meest effectieve maatregelen om de productiekosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Aangezien slechts 20% van de lekken voor de mens hoorbaar zijn, is het aangewezen om beroep te doen op een deskundige en zijn uitzonderlijke machinekennis, perfect afgestelde meetprogramma’s, die zowel de symptomen als de oorzaak aanduiden. 

“Dankzij de metingen van Fyraco Solutions, zullen we nu een goed beeld hebben van de gezondheid van onze machines en herstellingen efficiënt kunnen inplannen”, legt Wim Thys, Maintenance Manager bij Soudal, uit. 

------------------------------------------------- 

Over Fyraco Solutions 

Fyraco Solutions is een onafhankelijk bedrijf, gespecialiseerd in predictief onderhoud dat Maintenance Managers ondersteunt in het stabiliseren van het onderhoudsbudget van machineparken. Fyraco Solutions is opgericht in 2013 en sinds 2016 gevestigd in Wommelgem en stelt 6 medewerkers te werk, waaronder oprichters Tim De Block en Peter Vercruysse die over ettelijke jaren ervaring beschikken. Ze opereren in België en Nederland voor diverse nationale en internationale spelers, waaronder Unilin, Lanxess, AVR Rotterdam, Bekaert , …. 

Perscontact Fyraco Solutions: Tim De Block, Managing Director, +32 471 33 33 02, tim.deblock@fyracosolutions.be 

Over Soudal 

Soudal is de grootste Europese onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU schuim voor zowel de vakman als de particuliere gebruiker. Met bijna 3000 werknemers en 19 productievestigingen in 4 continenten is dit 100% Belgische familiebedrijf, waarvan de oprichter Vic Swerts nog steeds zelf aan het roer staat, uitgegroeid tot een internationale speler en expert in chemische bouwspecialiteiten. Doorgedreven investeringen in R&D, een jarenlange visie van innovatie én aanpassingen aan lokale marktbehoeften legden de basis voor uitstekende prestaties. Soudal vierde in 2016 haar vijftigjarige jubileum.