Tim De Block - Bedrijfsleider Fyraco Solutions

Tim De Block - Bedrijfsleider Fyraco Solutions

 

Als bedrijfsleider van Fyraco is Tim De Block dagdagelijks bezig met het opvolgen van nieuwe trends en ontwikkelingen in de wereld van predictief onderhoud van machines. Vandaag vertelt hij graag meer over online-metingen, wat het is en hoe Fyraco ertegenover staat.


20 jaar geleden tot nu

Tim zit sinds 1998 in de wereld van predictieve metingen. Hoewel we intussen twee decennia verder zijn, vindt Tim niet dat er veel gewijzigd is. “Uiteraard zijn we wel geëvolueerd. De toestellen hebben een verandering ondergaan. Zo zijn we van 4- en 8-bits-systemen naar 24-bits-toestellen gegaan. Die hebben nu ook allemaal minstens twee kanalen en een kleurenscherm. Alles gaat wat sneller en beter. Maar de metingen op zich? Die zijn au fond niet echt veranderd. Metingen om bijvoorbeeld lagerschades te detecteren die er toen waren, zoals ‘envelope’, ‘shockpulse’, ‘peakvue’, ‘demodulatie’ of andere gebeuren nog steeds.”

Nieuwe tijden

Fyraco is mee met de laatste technologie op vlak van metingen
— Tim De Block - Bedrijfsleider Fyraco Solutions

Toch ontkent Tim niet dat de tijden veranderen. “De digitale wereld staat voor de deur, net zoals ‘industrie 4.0’. Alles werkt tegenwoordig draadloos, op batterijen en noem maar op. En Fyraco? Wij zijn mee. We realiseren ons al lang dat we daar meer mee moeten doen. Online-metingen, draadloos meten of vanop afstand data capteren, we zijn ermee bezig. En hoe!”
“Onlangs hebben we twee installaties gerealiseerd bij klanten. Zowel met draadloze sensoren als een volcontinue systeem op koeltorens”, zegt Tim.

The human factor

Alles wordt beter, maar de mens achter het toestel blijft minstens even belangrijk
— Tim De Block - Bedrijfsleider Fyraco Solutions

Die nieuwe systemen worden absoluut de toekomst. Al maakt Tim toch een kanttekening. “De nieuwe systemen helpen om continue problemen vroegtijdig opsporen, maar kunnen ze de interpretatie van een mens vervangen? Alles wordt beter, maar de mens achter het meettoestel blijft minstens even belangrijk.”

“Bij Fyraco zijn we ervan overtuigd dat kennis over machines onontbeerlijk is om een goede beoordeling te maken. En dat doe je nog altijd best met een combinatie van online- en offline-metingen. Als analist moet je weten over welke machine het gaat."

Machinekennis

motor-1381995_1920.jpg
Wij blijven investeren in de machinekennis van onze analisten
— Tim De Block - Bedrijfsleider Fyraco Solutions

"Of je nu met online- of offline-metingen werkt, de analist moet de machine kennen en weten hoe het meettoestel ingesteld moet staan om correcte informatie te verzamelen."

“Je kan vanop afstand data meten, draadloos zelfs. Maar als je het meettoestel niet correct kan instellen of niet de juiste machinekennis hebt als analist, loopt het ook fout. En dan maakt het niet uit of het nu met een online- of offline-meting was”, zegt Tim.

"Bij Fyraco Solutions bekijken we steeds het totaalplaatje. We evolueren mee met nieuwe technologieën, maar blijven ook investeren in de machinekennis van onze analisten."

Meer weten over onze manier van werken? Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.